Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili
Priča o uspjehu
1969 Heinrich Heinrich Laumann preuzima regionalno poduzeće s 8 radnika VEKAPLAST, koje je tada proizvodilo lamele za rolete. Tadašnji promet poduzeća je bio 1,7 Mio. DM.
1970
Heinrich Laumann i njegovi suradnici se pripremaju za proizvodnju prozorskih profila. Proizveden je novi prozorski sustav BASIS.
1971 Poduzeće se proširuje i počinje ekstrudiranje prozorskih profila. Tada je udio PVC prozora na tržištu bio samo 10 %.
1974
Proizvodna paleta se proširuje sa sustavima za ulazna vrata i kliznim sustavima. VEKAPLAST kupuje daljnjih 115.000 m2 industrijskog zemljišta za izgradnju nove tvornice
1977 Pušta se u pogon prvi dio novog objekta od 10.500m². Promet u ovoj godini iznosi 30 Mio. DM.
1979
Godišnji promet se povećava na 70 Mio. DM Proizvodnja se proširuje za novih 11.500m²
1980 Zbog porasta potražnje VEKA prozorskih sustava u zemlji i inozemstvu (godišnji prihod u 1980. iznosi oko 100 Mio. DM ) gradi se treći dio proizvodnog pogona od 9.500m² .
1981
Pušten u pogon prvi vlastiti mikser komponenata u Sendenhorstu.
1983 Zbog velike potražnje razvija se strategija nastupa na inozemnom tržištu. U ovoj godini se osnivaju podružnice u Španjolskoj i u SAD-u. U SAD-u je osnovana podružnica s američkim partnerom.
1984
U Francuskoj se otvara podružnica, koja ubrzo postaje br. 1 na francuskom tržištu.
1985 VEKAPLAST počinje proizvodnju PVC panela. Pored primjene u građevini i industrijskoj branši, PVC paneli također imaju široku primjenu u reklamnoj branši.
1986
VEKAPLAST kupuje belgijskog proizvođača paleta Isobelec iz Battice. Otkupljene su sve dionice partnera u podružnici u VEKA Španjolska. U Velikoj Britaniji VEKA UK počinje s radom proizvodni pogon. Gradi se nova upravna zgrada u Sendenhorstu. Godišnji promet se povećava na 212 Mio. DM.
1987 U U Francuskoj se otvara nova tvornica u Thonon-les-Bains.
1988
VEKAPLAST Sendenhorst otkupljuje dionice partnera u SAD-u te tako VEKAPLAST USA postaje u 100%-tnom vlasništvu VEKA. Krajem godine se kupuju belgijske tvrtke Azotherm i ACE- poduzeće, koje se bave proizvodnjom PVC- i PE-folija. U Sendenhorstu se tvornica proširuje za još jedan pogon za miješanje materijala i proizvodnu halu za proizvodnju paleta.
1990 Poduzeće VEKAPLAST prerasta u VEKA DOO. Promet u ovoj godini je 454 Mio. DM
1991
U Behringenu se osniva VEKA Umwelttechnik GmbH; ona predstavlja kamen temeljac reciklaže, koja je specificiranu za jednu branšu.
1992 VEKA GmbH postaje dioničko društvo. Ova strukturalna promjena je otvorila nove mogućnosti daljnjeg razvoja na međunarodnom tržištu. Dionice ostaju u vlasništvu obitelji Laumann. Godišnji promet se povećava na 552 Mio.DM. Kao prvo poduzeće u branši VEKA AG dobiva certifikat DIN ISO 9001 te tako postaje dokazani proizvođač proizvoda provjerene kvalitete.
1993 U Beringenu-Njemačka na površini od 120.000 m2 VEKA, kao prva u branši, pušta u pogon najmoderniju tvornicu u Evropi za reciklažu PVC prozora. Visina investicije iznosi oko 30 Mio.DM. U Reno, SAD , se osniva podružnica VEKA West, Inc., a ujedno i VEKA Holding Inc., koja obuhvaća aktivnosti dvije podružnice u Americi. U međuvremenu Grupacija VEKA zapošljava širom svijeta oko 1.500 radnika, a njen godišnji prihod iznosi 610 Mil. DM
1994 Tijekom ljeta ove godine je osnovana poljska podružnica VEKA Poljska Sp. z o.o.. U Reno, SAD, je započeta izgradnja nove tvornice za ekstrudiranje, koja je naredne godine svečano puštena u rad. U suradnji s kineskim partnerom je u Kini osnovan Joint-Venture, u kojem VEKA AG sudjeluje sa 75 %.
1995
U Singapuru je otvoreno prodajno predstavništvo za snabdijevanje južno-azijskog tržišta kao što su Malezija, Tajland, Filipini, Indonezija i Vijetnam.
1996 Početkom godine je u Moskvi otvoreno prodajno predstavništvo nadležno za bivše države GU-a. Godišnji prihod u ovoj godini iznosi oko 763 Mio. DM, VEKA Grupacija zapošljava ukupno 1.864 radnika.
1997
Elke i Andreas Hartleif (kćer i zet Heinricha i Rite Laumann) počinju s radom i preuzimaju upravni odbor osobno te vođenje filijala. VEKA Umwelttechnik GmbH je prva tvornica za reciklažu PVC-prozora certificirana TÜV-certifikatom i čime je zagarantirana 100%-tna reciklaža u skladu s propisima o zaštiti prirodnog okoliša.
1998 U Moskvi se osniva podružnica "VEKA Rus". U Kini se otvara još jedna 100 %-tna podružnica VEKA AG , koja preuzima sva poslovanja i kapital Joint Venture-a. Premješta se sjedište Jinan za Šangaj. Ptodana je tvornica folija s podružnicom ACE.
1999
VEKA otvara kao prvi zapadni proizvođač profila proizvodnju u Moskvi. Otvara se koordinator za južno-azijsku regiju, podružnica Z VEKA Plastics (Singapur) Pte. Ltd., a za južnoameričko tržište, VEKA Latina S.A., Buenos Aires.
2000 Heinrich Laumann daje otkaz na mjesto predsjednika upravnog odbora i postaje nadzorno tijelo poduzeća. Hubert Hecker dolazi na njegovo mjesto predsjednika upravnog odbora. Dugogodišnji partner i predsjednik tehničkog odjela Eugen Schlüter nakon 30 godina rada na stvaranju "VEKA povijesti" odlazi u zasluženu mirovinu.
Otvaraju se podružnice VEKA Rumunjska S.R.L. (Bukurešt), VEKA Meksiko (Monterrey) i VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis).
2001 Dr. Werner Schuler preuzima rukovodstvo tehničkog odjela unutar VEKA upravnog odbora. Otvara se prodajno predstavništvo u San Dijegu - VEKA Chile.
2002
VEKA Holdings Inc. (SAD) kupuje kanadsku tvornicu za ekstrudiranje Berlinex (Edmonton) i preimenuje ovo poduzeće u VEKA Canada Holdings Comp. Otvara se prodajno predstavništvo za tajlandsko tržište VEKA Plastics (Thailand) Co. Ltd. u Bangkoku.
2003
U Delhiju je otvoreno prodajno predstavništvo VEKA Indija Pvt. Ltd. VEKA Umwelttechnik GmbH slavi jubilarnu 10-godišnjicu postojanja. U matičnom sjedištu VEKA AG u Sendenhorstu je otvoren novi Systemtechnikum.
2004 U listopadu 2004. VEKA AG dobiva prestižnu nagradu za gospodarstvo „Trophée International de l‘Industrie“ od instituta Institut International de Promotion et de Prestige. Time je VEKA AG stala u red skupa s ostalim poznatim tvrtkama: Microsoft, IBM, Mannesmann ili Porsche, kojima je također dodijeljena ova nagrada.
U ovoj godini slijede mnogobrojne proslave godišnjica postojanja i jubileji, kao i svečana otvaranja:
- 35 – godišnjica VEKA AG-a
- 10-godišnjica postojanja VEKA Poljska
- Osnivanje VEKA Bugarske
- 10-godišnjica VEKA Zapad
- Otvaranje predstavništva u Mumbaiu
- 5-godišnjica postojanja “VEKA Rusija“
- Svečano otvaranje filijale u Novosibiru
2005 VEKAPLAN sustav paleta proslavlja 20-godišnjicu postojanja. Proizvodni program PVC-paleta se od 1985. konstantno proširuje i sa svojom širokom paletom proizvoda postaje vodeći u ovoj branši. VEKA AG 2. dobiva nagradu „ETHICS IN BUSINESS“, za izuzetan angažman u oblasti zaštite okoline i društva. I u ovoj godini je vidno proširenje poslovanja VEKA AG na inozemnom tržištu.

- Svečano otvaranje VEKA Rumunija
- Otvaranje skladišta VEKA Čile
- Svečano puštanje u rad pogona za ekstrudiranje VEKA do Brazil
- Otvaranje proizvodnog pogona VEKA Plastics (Malezija) Sdn Bhd
- 20-godišnjica VEKA S.A.S u Francuskoj
2006 Proširuje se poslovanje VEKA AG na američkom tržištu otvaranjem VEKA South podružnice. Terrell će snabdijevati južno-američke države te tržište srednje Amerike. Ujedno se otvara i podružnica u Ukrajini, TOV VEKA Ukrajina. Prvenstveno je otvoreno skladište do 2007. godine, kada će u rad biti puštena proizvodnja. U podružnici u Maleziji je u rad pušten pogon za ekstrudiranje. Podružnice u Velikoj Britaniji i Španjolskoj slave jubilarne 20-godišnjice postojanja, a u Kini se proslavlja 10-godišnjica. VEKA je otvaranjem prodajnog centra zastupljena i na iranskom tržištu. VEKA Umwelttechnik GmbH, jedna od filijala VEKA AG, je također proširila svoja poslovanja na međunarodno tržište. Francuska tvrtka AWeGO Plast SAS u istoj godini postaje podružnica VeKA UT.
2007 Nakon prošlogodišnje kupnje francuske tvornice za reciklažu te kupnjom engleskog poduzeća za reciklažu Cylinder Plastics, koje u svibnju 2007. postaje VEKA Recycling Ltd., VEKA preuzima vodeće mjesto na tržištu reciklaže u Europi. Poslovanje u Iranu se u međuvremenu proširuje otvaranjem još jedne podružnice
2014 Dana 30.6.2014. godine je tvrtka GEALAN Holding GmbH službeno postala dio VEKA AG grupe, potvrdom europskih tijela zaduženih za nadzor tržišnog natjecanja. Preuzimanjem konkurentne tvrtke Gealan, VEKA dodatno učvršćuje svoju vodeću poziciju u svijetu. VEKA - vodeći svjetski proizvođač prozorskih sustava.