Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili

Kakva je kvaliteta zraka u Vašem prostoru?


Održavanje kvalitete zraka u unutrašnjosti Vašeg doma od suštinske je važnosti za zdravlje Vaše obitelji i za Vaše financije. Naučite kako da učinite Vaš dom zdravim i toplim ove zime poboljšanjem kvalitete zraka u unutrašnjosti Vašeg doma.
Agencija za zaštitu životne sredine (EPA - Environmental Protection Agency) Sjedinjenih Američkih Država izvještava kako je unutrašnji zrak tri do pet puta više zagađen od vanjskog zraka. To je ozbiljan problem, naročito kada se uzme u obzir činjenica kako je procijenjeno da provodimo oko 90 posto našeg vremena u zatvorenom prostoru, od čega je oko 65 posto kod naše kuće.

 

Sa nadolazećom zimom zatvaramo naše prozore i provodimo čak još više vremena u zatvorenom prostoru. Da stvar bude gora, dok smo pažljivo brtvili naše domove kako bi bili više energetski učinkoviti, također smo zatvorili rupe u našim domovima koje su ranije izvlačile ustajali, zagađeni zrak vani i dovodile svježi vanjski zrak unutra. Dobivanje učinkovite, zračno zabrtvljene kuće bez žrtvovanja zdravog unutrašnjeg zraka vrlo je važno.
Počnimo sa time da vidimo otkud dolaze unutrašnji zagađivači zraka. Nove boje, tepisi, izolacija i namještaj očegledni su krivci - mirisi koje povezujemo sa "novim" stvarima zapravo su isparavanje organskih spojeva (VOC-a), koji su dobro poznati zagađivači. Sredstva za čišćenje, koja svakodnevno koristimo u našim kuhinjama i kupaonicama, također su izvori zagađenja. Pomislite samo na to što se sve uvuče u Vaše domove preko travnjaka punih pesticida i gnojiva, kućnih ljubimaca i njihovih dlaka, duhanskog dima, kao i zaostalih ispušnih isparavanja sa ulice ili iz garaže.

Zatim, razmislite o tome koliko vlage dopire u zrak iz tuševa, od kuhanja, pa i dizanja samih stanara u domu. Ta vlaga može uzrokovati i potaknuti rast plijesni. Radon, bezbojan, radioaktivan plin bez mirisa koji prevladava u Zemlji, prirodno se javlja u podrumima i šupljinama. Ugljični dioksid, ugljični monoksid i čestice od loženja i kotlova također mogu utjecati na zrak koji dišemo kod kuće. To su sve dijelovi unutrašnjeg zraka koji utječe na naše zdravlje i zdravlje naše djece.
Dakle, što možete poduzeti u vezi toga? Na prvom mjestu počnite s tim što ćete spriječiti da najočigledniji zagađivači uđu u Vaš dom. Izaberite premaze, tepihe i namještaj sa niskim ili bez sadržaja isparivih organskih spojeva. Birajte sredstva za čišćenje kuće napravljena sa netoksičnim sastojcima ili napravite svoja sredstva za čišćenje koristeći kućne potrepštine kao što je ocat i soda bikarbona.

Ostavljajte obuću kraj vrata i usmjeravajte boravak Vaših ljubimaca samo na mjestima Vašeg doma koja se lako čiste. Birajte organske spojeve za tretiranje Vašeg vrta, ili, još bolje, nemojte koristiti nikakve tretmane. Čuvajte neiskorištenu boju, razrjeđivače, gorivo i druge organske spojeve u nekom prostoru van kuće. Parkirajte Vaš automobil ispred, i nemojte dopustiti pušenje u Vašoj kući. Sve ove mjere pomoći će u ograničavanju količine zagađenja koja ulaze u Vaš dom.
Da li ste čuli za izreku: "Razblaženje je rješenje za zagađenje" (Dilution is the solution to pollution)? Iako to ne možemo preporučiti kao način rješavanja kao kod industrijskih zagađenja velikih razmjera, pravilna ventilacija može pomoći u smanjenju koncentracije zagađujućih materija unutar kuće. Vjerovatno ste upoznati sa skraćenicom KGH - to je skraćenica za klimatizaciju, grijanje i hlađenje.

Grijanje i hlađenje se uglavnom ugrađuje kada se radi novi objekt ili preuređuje stari, ali ventilacija se često ignorira. Ipak, ventilacija je ona koja može imati najveći utjecaj na kvalitetu unutrašnjeg zraka. Najjednostavnija ventilacija je otvaranje prozora, što omogućuje ulazak svježeg zraka unutra, ali to ne garantira da će zrak u Vašem domu ostati svjež i kada zatvorite prozor iz sigurnosnih razloga ili udobnosti.
Zato je mehanička ventilacija često najbolji izbor. Automatizirani sustav za mehaničku ventilaciju se ne oslanja na vlasnika kuće da zapamti otvoriti ili zatvoriti prozor, pomažući da se osigura dovoljna količina svježeg i zdravog zraka u prostorijama.

U najmanju ruku, mjesta sa velikom vlažnošću, kao što su kupaonice i kuhinje, trebala bi imati ispušne ventilatore ili aspiratore. U idealnom slučaju, ovi uređaji bi trebali biti automatizirani sa jednostavnim vremenskim prekidačem. Tada ventilator može biti aktiviran prije samog tuširanja, na primjer, i može ga se pustiti da radi 20 minuta. Vremenski prekidač osigurava da ventilator ne ostane upaljen kako ne bi trošio energiju. Ovi ispušni ventilatori postavljeni na strateškim mjestima su kritični, jer drže razinu vlage u normalim okvirima što minimizira vjerovatnost pojave plijesni.
Slijedeći korak bavi se ventilacijom u cijeloj kući. Ispušni ventilatori rade konstantno pri maloj brzini, dopuštajući pristup svježem zraku. Balansirani sustavi izbacuju i ubacuju zrak, izbjegavajući stvaranje negativnog pritiska i potencijalne pojave efekta podtlaka. Ovi jednostavni sustavi izvrsni su za blage klimatske uvjete ali mogu gubiti ozbiljne količine energije tokom sezone grijanja i hlađenja u manje blagim podnebljima.

To je mjesto gdje ventilatori sa povratom topline (HRV - Heat Recovery Ventilators) i ventilatori sa povratom energije (ERV - Energy Recovery Ventilators) nastupaju. HRV se koriste u hladnim klimama tokom sezone grijanja, dok ERV radi u obje sezone kako bi izbacio ustajali zrak iz kuće i doveo svjež u prostor.

U međuvremenu, energija koja se koristi da se zagrije ili ohladi taj zrak se "vrati" u dolazećoj zračnoj struji, umjesto da se taj zagrijani ili ohlađeni zrak samo ispusti vani. Mnogi će ponuditi opcijske filtere za zrak koji će ukloniti polen i druge čestice koje se javljaju kada vanjski zrak ulazi u kuću.
Kvaliteta unutrašnjeg zraka ozbiljna je stvar, ali napadanjem problema sa obje strane možete drastično poboljšati zrak koji udišete u Vašem domu. Vaša obitelj će biti zdravija, sretnija i zadovoljnija tokom cijele godine.